Uninterruptible Power Supply for Ooma?

Something on your mind? Want to give us feedback on something in particular or everything in general? Tell us how we are doing!
kevinl4000
Posts: 3
Joined: Thu Jan 27, 2011 11:10 am

Uninterruptible Power Supply for Ooma?

Post by kevinl4000 » Thu Jan 27, 2011 11:23 am

Now that I've ditched the phone company, I need an uninterruptible Power Supply with DC outputs for 1)Ooma and 2)Motorola Cable Modem/Router. Where can I find, and what is the power supply voltage for Ooma Telo?

User avatar
lbmofo
Posts: 9337
Joined: Sun Mar 14, 2010 7:37 pm
Location: Greater Seattle
Contact:

Re: Uninterruptible Power Supply for Ooma?

Post by lbmofo » Thu Jan 27, 2011 12:04 pm

There are many UPS to choose from and consider.

Here is one example: http://amzn.com/B000QZ3UG0
Customer Since: 3/13/10
Hardware: Telo & Hub
Service: Premier 12/06/10
Verizon Port: 3/15/10 - 4/02/10
Internet: 100 Mbps/10 Mbps
Setup: SB6141/R6700/Ooma
MainStreetSHARES Ebates: get Ca$h Back when you shop online!!

Image

hpepper
Posts: 752
Joined: Mon Apr 27, 2009 10:29 am
Location: Columbus, Ohio

Re: Uninterruptible Power Supply for Ooma?

Post by hpepper » Thu Jan 27, 2011 12:22 pm

kevinl4000 wrote:Now that I've ditched the phone company, I need an uninterruptible Power Supply with DC outputs for 1)Ooma and 2)Motorola Cable Modem/Router. Where can I find, and what is the power supply voltage for Ooma Telo?
I believe you were asking what amperage (not voltage) does the Telo draw... It's minimal. (The volatege is a standard 120 v

Also, not sure why you are looking for a UPS with DC outputs. The UPS that lbmofo is suggesting will work great.

kevinl4000
Posts: 3
Joined: Thu Jan 27, 2011 11:10 am

Re: Uninterruptible Power Supply for Ooma?

Post by kevinl4000 » Thu Jan 27, 2011 12:35 pm

A regular UPS with AC output first has to convert AC -->DC to charge the battery, then when the power goes out the UPS has to convert the DC battery power back to AC, then the Ooma transformer changes the AC back to DC to work with Ooma (or does it?). Seems silly. I'd rather have a UPS with DC outputs (at the correct voltage and plug type) kick in instantly when the power goes out. Same with the cable modem.

$75 UPS with AC output I can find at the store. UPS with 2 x DC outputs is proving to be trickier. I would think Ooma would have already thought about this.

hpepper
Posts: 752
Joined: Mon Apr 27, 2009 10:29 am
Location: Columbus, Ohio

Re: Uninterruptible Power Supply for Ooma?

Post by hpepper » Thu Jan 27, 2011 1:40 pm

kevinl4000 wrote:A regular UPS with AC output first has to convert AC -->DC to charge the battery, then when the power goes out the UPS has to convert the DC battery power back to AC, then the Ooma transformer changes the AC back to DC to work with Ooma (or does it?). Seems silly. I'd rather have a UPS with DC outputs (at the correct voltage and plug type) kick in instantly when the power goes out. Same with the cable modem.

$75 UPS with AC output I can find at the store. UPS with 2 x DC outputs is proving to be trickier. I would think Ooma would have already thought about this.
While what you said is true, I think you are adding a level of complexity (even though technically what you are saying seems simpler) At the very least, you would definitely add cost. We have a UPS at work with DC output for a Cisco router and it was quite expensive.

I have my cable modem, wireless router and Ooma Telo on a standard APC UPS and it never loses a beat when the electricity goes out. The UPS doesn't "kick in" it is always supplying voltage to the outlets - there is no interruption of power at all during a loss of home AC power.

User avatar
nn5i
Posts: 554
Joined: Fri Jun 11, 2010 2:02 pm
Location: Portland, OR

Re: Uninterruptible Power Supply for Ooma?

Post by nn5i » Fri Jan 28, 2011 7:10 pm

According to the easy-to-find label on the Telo power supply, the Telo takes 5 volts DC. Let's take a little time to examine your intention. As a point of departure, let us seek to maximize efficiency when mains power is active. The time spent running on the UPS, with mains power failed, is negligible; so we won't worry about efficiency in that condition.

Option 1: the way normal people (or engineers like me) would do it. Small UPS providing AC, with the Telo and modem power supplies (wall warts) plugged into it. When mains power is active, the total load consists of: (1) the Telo, which is running from the mains because the UPS has connected it to the mains; (2) the modem, similarly running from the mains; and (3) a very small load from the battery charger in the UPS. Since the Telo's wall wart is optimized for 5vdc out, it's about as efficient as it can be; similarly the modem's power supply is optimized for the modem.

Option 2: supplying DC for the Telo and for the modem from the UPS, which implies they're running from the (probably 12v) storage cells in the UPS. The charger in the UPS has to be a little larger because it is now not just floating the batteries but also supplying the Telo and the modem. The battery voltage (probably 13.5v float voltage) now has to be regulated down to 5v for the Telo, and whatever the modem requires also. There's an additional regulator in there, with associated energy loss. Depending upon the level of sophistication of the regulators, you're wasting between about 5% and about 63% of the energy taken from the batteries. Not smart.

Remember that the Telo's own supplied wall wart is, with overwhelming probability, more efficient at providing 2a at 5vdc than a regulator on a 12v battery could possibly be. The same is also true for the modem's wall wart.

Too, with option 1, you can run other things from the UPS. Your PC, for example, and a router. Besides wasting less energy, it's also cheaper (likely MUCH cheaper) to purchase, and more reliable, because failure of the UPS doesn't kill your phones and other stuff as long as mains power is on -- while with option 2 a UPS failure is added to the list of things that kill your phones, even with mains power available.

murphy
Posts: 7172
Joined: Tue Jan 27, 2009 12:49 pm
Location: Pennsylvania

Re: Uninterruptible Power Supply for Ooma?

Post by murphy » Sat Jan 29, 2011 3:20 am

I have two APC UPSs in my computer room. One is 1000 VA and the other is 1400 VA. The first one is newer and runs on 48 volts while the second one runs on 24 volts. Dropping 48 VDC to run a 5 vdc product would be very inefficient. The UPSs are there to run the computers to provide a controlled shutdown. Running the modem, router, switch, Hub, Scout, Telo, and the cordless phone base from the UPS is an insignificant load once the computers have shut down automatically.
Customer since January 2009
Telo with 2 Handsets, a Linx, and a Safety Phone
Telo2 with 2 Handsets and a Linx

thunderbird
Posts: 6388
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:41 pm

Re: Uninterruptible Power Supply for Ooma?

Post by thunderbird » Sat Jan 29, 2011 3:54 am

No one has mentioned that using any other Ooma device power adapter, than the Ooma supplied 120 VAC to 5 VDC power adapter, will void the Ooma device warranty. Than there is strong possibility that there would probably be additional "Noise" introduced into the Ooma device from the uninterruptible Power Supply, bypassing the Ooma device power adapter. I have seen previous posts on this forum about complaints about Ooma device noise. In one post the fix was to unplug from the uninterruptible power supply, and plug the Ooma device back into the regular wall outlet. So care must be taken when purchasing the uninterruptible power supply, to purchase a power supply that produces a fairly “Clean” output signal.

Hollywood
Posts: 139
Joined: Sun Mar 14, 2010 9:05 pm

Re: Uninterruptible Power Supply for Ooma?

Post by Hollywood » Sat Jan 29, 2011 5:01 am

If you have a cordless phone base (only), you might want to put that on the UPS also.

User avatar
Bear207
Posts: 5
Joined: Sat Jan 29, 2011 6:39 am
Location: Maine

Re: Uninterruptible Power Supply for Ooma?

Post by Bear207 » Sat Jan 29, 2011 7:06 am

My arrangement is like murphy's; using an APC SmartUPS (1500VA? not readily accessible at the moment) for my primary pc and simply placed the cable modem, wireless routers (Y configuration for security) and ooma on the same UPS.

The pc will shut down as necessary but keep everything else running.
The last extended mains outage I was able to use the phone for nearly sixty minutes (helping a friend navigate Boston metro area) before battery failure.

Note - do not skimp on the VA rating and do not overload the UPS. As a rule of thumb I never load a UPS or any power supply for that matter over 60% of its rated value. Engineers (no offense to the great post above who appears to be an engineer) may say 80%, yet I find "manufacturers" tend to overstate the capabilities of their products in my opinion.

Stick with "stock", off the shelf, name brand products and life will be easier from my forty years experience as a serious tinkerer.

Have a great day.

Post Reply