Whole House Distribution

Got something else to discuss that is not covered by the previous forums? Post it here!
Post Reply
utlax18
Posts: 31
Joined: Fri Sep 10, 2010 9:13 am

Whole House Distribution

Post by utlax18 » Wed Aug 17, 2011 6:48 pm

OK, have been using Ooma for a year just connected to the one wireless base phone and would like to get whole house distribution. Went to the NIB box outside and unplugged the "phone line" modules. Plugged the line from "Phone" in the back of Ooma to the wall jack and I get nothing. No dial tone, no busy signal. We had Comcast VOIP before Ooma, and we only had one phone line. So, I am curious what steps I am missing to get the signal whole house distributed.

Thanks in advance, I know this has been discussed ad nauseum, but I just can't find an example of my situation.

Mike

User avatar
lbmofo
Posts: 9337
Joined: Sun Mar 14, 2010 7:37 pm
Location: Greater Seattle
Contact:

Re: Whole House Distribution

Post by lbmofo » Wed Aug 17, 2011 6:51 pm

When you had comcast digital phone service, did they set it up so you had whole house distributed dialtone?

Have you tried another walljack?
Customer Since: 3/13/10
Hardware: Telo & Hub
Service: Premier 12/06/10
Verizon Port: 3/15/10 - 4/02/10
Internet: 100 Mbps/10 Mbps
Setup: SB6141/R6700/Ooma
MainStreetSHARES Ebates: get Ca$h Back when you shop online!!

Image

utlax18
Posts: 31
Joined: Fri Sep 10, 2010 9:13 am

Re: Whole House Distribution

Post by utlax18 » Thu Aug 18, 2011 5:47 am

Yes, we had dial tone to all jacks in the house. Tried other jacks and still no dial tone.

User avatar
lbmofo
Posts: 9337
Joined: Sun Mar 14, 2010 7:37 pm
Location: Greater Seattle
Contact:

Re: Whole House Distribution

Post by lbmofo » Thu Aug 18, 2011 7:23 am

If you had Comcast right before Ooma and Comcast setup your house for dialtone distro, feeding Ooma's "phone" port (make sure not "wall" port) to the same walljack Comcast used to feed to should do the trick.

If you have a NIB like this:
Image

Make sure didn't/don't touch any wires connected to the screws. Just unplug the plug that connects your house to the telephone company. A friend used to have dialtone distro in whole house when he had Comcast but feeding Ooma to the same walljack didn't work for him either before we fixed something. The reason for him was between Ooma and Comcast, he also signed up for traditional landline (the landline techs messed with his NIB).
Customer Since: 3/13/10
Hardware: Telo & Hub
Service: Premier 12/06/10
Verizon Port: 3/15/10 - 4/02/10
Internet: 100 Mbps/10 Mbps
Setup: SB6141/R6700/Ooma
MainStreetSHARES Ebates: get Ca$h Back when you shop online!!

Image

utlax18
Posts: 31
Joined: Fri Sep 10, 2010 9:13 am

Re: Whole House Distribution

Post by utlax18 » Sun Aug 21, 2011 1:28 pm

HI again...took a picture of the NIB for you. All I did was unplug the 2 modules located at the top.. Pic of the NIB is attached. Still don't get whole house distro.

Thanks!

Mike
Attachments
P8200006.JPG
P8200006.JPG (28.75 KiB) Viewed 3504 times

User avatar
lbmofo
Posts: 9337
Joined: Sun Mar 14, 2010 7:37 pm
Location: Greater Seattle
Contact:

Re: Whole House Distribution

Post by lbmofo » Mon Aug 22, 2011 3:27 pm

You have the hinge door type NIB, hinge door closing connects the house to telephone company.

For this type of NIB, best to get the wires off the screw terminals.

Are there any wires connected to the screw terminals?

It looks like you have 2 wire bunches going into the house.

Do a test with the hinge door open (leave it open), connect the 2 blue wires to the red screw terminal, connect the 2 white/blue wires to the green screw terminal. See if Ooma dialtone distro works.

If it does, then you need to get the wires off the screws and connect them together using butt connectors. http://www.homedepot.com/h_d1/N-5yc1vZ1 ... ogId=10053

Then, you can close the hinge doors.
Customer Since: 3/13/10
Hardware: Telo & Hub
Service: Premier 12/06/10
Verizon Port: 3/15/10 - 4/02/10
Internet: 100 Mbps/10 Mbps
Setup: SB6141/R6700/Ooma
MainStreetSHARES Ebates: get Ca$h Back when you shop online!!

Image

utlax18
Posts: 31
Joined: Fri Sep 10, 2010 9:13 am

Re: Whole House Distribution

Post by utlax18 » Tue Aug 23, 2011 5:23 am

Thanks..I'll check it out later today. The modules didn't seem to "connect" when I shut the door, but I'll try your suggestions and see what happens. Hey, much appreciate your time helping us "telephony challenged" folks :)

Mike

utlax18
Posts: 31
Joined: Fri Sep 10, 2010 9:13 am

Re: Whole House Distribution

Post by utlax18 » Sat Aug 27, 2011 7:46 am

Hi lbmofo-

The wires do not connect to any " screw terminals"...they just connect to the female type modules you see in the pic. So should I just remove the wires from the modules and try connecting them per you earlier instructions?

Thx,
Mike

User avatar
lbmofo
Posts: 9337
Joined: Sun Mar 14, 2010 7:37 pm
Location: Greater Seattle
Contact:

Re: Whole House Distribution

Post by lbmofo » Sun Aug 28, 2011 11:45 am

I haven't seen the "female" type connections before. But you try getting the wires off and try twisting them together first. If you got 2 wire bunches, blue to blue, white/blue to white/blue, orange to orange, white/orange to white/orange and try the ooma dialtone home distro.
Customer Since: 3/13/10
Hardware: Telo & Hub
Service: Premier 12/06/10
Verizon Port: 3/15/10 - 4/02/10
Internet: 100 Mbps/10 Mbps
Setup: SB6141/R6700/Ooma
MainStreetSHARES Ebates: get Ca$h Back when you shop online!!

Image

Post Reply