Whole house on Ooma

Need extra help installing your Ooma Hub or Telo system? Let us know.
WJBertrand
Posts: 123
Joined: Mon Aug 15, 2011 8:53 pm
Location: Ventura, CA

Whole house on Ooma

Post by WJBertrand » Tue Aug 16, 2011 10:29 am

My number is scheduled to port over tomorrow at which time I will cancel my land line service, disconnect my house from the phone company and then connect my Telo to the phone jack to run the other phones. My question is that I'm not sure exactly how to disconnect my house as the phone utility box on the side of the house is a bit of a rat's nest. There is a large black cable with what looks like a big grounding lug on it. From this large cable emerges four wires that are connected to various terminals. I'm thinking I can just cut those wires? I've attempted to attach a photo of the situation. Any guidance would be greatly appreciated.
Attachments
Phone wiring sm.jpg
Phone wiring sm.jpg (50.87 KiB) Viewed 4374 times
WJBertrand
Ventura, CA

murphy
Posts: 7240
Joined: Tue Jan 27, 2009 12:49 pm
Location: Pennsylvania

Re: Whole house on Ooma

Post by murphy » Tue Aug 16, 2011 10:42 am

WJBertrand wrote:My number is scheduled to port over tomorrow at which time I will cancel my land line service, disconnect my house from the phone company and then connect my Telo to the phone jack to run the other phones. My question is that I'm not sure exactly how to disconnect my house as the phone utility box on the side of the house is a bit of a rat's nest. There is a large black cable with what looks like a big grounding lug on it. From this large cable emerges four wires that are connected to various terminals. I'm thinking I can just cut those wires? I've attempted to attach a photo of the situation. Any guidance would be greatly appreciated.
Do not cancel your landline service. Completion of the port will automatically cancel it. Wait a couple of days and then verify that it was canceled.

Yes, cut the wires that come from the large black cable except leave the ground lug attached to the block. That block is a rudimentary lightning arrestor and it needs to stay grounded.
Customer since January 2009
Telo with 2 Handsets, a Linx, and a Safety Phone
Telo2 with 2 Handsets and a Linx

WJBertrand
Posts: 123
Joined: Mon Aug 15, 2011 8:53 pm
Location: Ventura, CA

Re: Whole house on Ooma

Post by WJBertrand » Tue Aug 16, 2011 1:28 pm

murphy wrote:
WJBertrand wrote:My number is scheduled to port over tomorrow at which time I will cancel my land line service, disconnect my house from the phone company and then connect my Telo to the phone jack to run the other phones. My question is that I'm not sure exactly how to disconnect my house as the phone utility box on the side of the house is a bit of a rat's nest. There is a large black cable with what looks like a big grounding lug on it. From this large cable emerges four wires that are connected to various terminals. I'm thinking I can just cut those wires? I've attempted to attach a photo of the situation. Any guidance would be greatly appreciated.
Do not cancel your landline service. Completion of the port will automatically cancel it. Wait a couple of days and then verify that it was canceled.

Yes, cut the wires that come from the large black cable except leave the ground lug attached to the block. That block is a rudimentary lightning arrestor and it needs to stay grounded.

Thanks Murphy, Ooma's email to me instructs to call AT&T to cancel once they confirm porting? I suppose this advice is just to make sure. What happens to the two numbers I reserved when I activated my Telo when the porting is completed?
WJBertrand
Ventura, CA

murphy
Posts: 7240
Joined: Tue Jan 27, 2009 12:49 pm
Location: Pennsylvania

Re: Whole house on Ooma

Post by murphy » Tue Aug 16, 2011 2:00 pm

WJBertrand wrote:Thanks Murphy, Ooma's email to me instructs to call AT&T to cancel once they confirm porting? I suppose this advice is just to make sure. What happens to the two numbers I reserved when I activated my Telo when the porting is completed?
Usually the secondary number will go away and the primary number will become the new secondary number.
If you want something else to happen, call and make sure they know what you want.
If you don't want to keep either number definitely call and let them know.
Customer since January 2009
Telo with 2 Handsets, a Linx, and a Safety Phone
Telo2 with 2 Handsets and a Linx

WJBertrand
Posts: 123
Joined: Mon Aug 15, 2011 8:53 pm
Location: Ventura, CA

Re: Whole house on Ooma

Post by WJBertrand » Wed Aug 17, 2011 8:03 pm

Got home tonight, power cycled the Telo device and it began responding to my ported number. Strangely, the rest of the phones in the house, still connected to AT&T line still had a dial tone. Dialing out on one of those phones still came up as "home" on my cell as did the Ooma connected phone. Calling my home number from the cell phone only rings the Ooma connected phone??? - passing a brain stone on this one...

Anyway, I went out and cut the four wires emerging from the large bundle in my telephone connect box, confirmed the dial tone was now gone on the previously AT&T connected phones and then plugged Ooma directly into the nearest phone jack. Bingo! The rest of the phones in the house now have the distinct Ooma dial tone and all ring when calling my number. Even the caller ID works on my DirecTV. Sweet!
WJBertrand
Ventura, CA

DTR
Posts: 48
Joined: Thu Aug 11, 2011 5:03 pm
Location: Western NC

Re: Whole house on Ooma

Post by DTR » Wed Aug 17, 2011 8:18 pm

During any number porting process (with any carrier) the number will be active at the two different providers for a short period of time. You could have made your same test calls a few minutes later and very likely gotten different results. Once the porting process has begun, it may take a full 24 hours for things to settle where they should be, with the number reliably at the new carrier. They should have explained to you when you requested the porting that this condition normally happens, and they usually tell you to refrain from using the phone until the porting process has completed. Which is usually 24 hours after you first see the port begin (porting has usually begun when you first notice sporadic useability of the number at the old carrier and/or new carrier).

You would think it just all the sudden switched from one to the other carrier, but it's not that cut and dry. Servers and routing equipment have to be pushed updates regarding you number port, and they all have to get in sync with the new changes before your number port is completely finished. Hence the 24 hour period to allow things to sync up.

User avatar
lbmofo
Posts: 9337
Joined: Sun Mar 14, 2010 7:37 pm
Location: Greater Seattle
Contact:

Re: Whole house on Ooma

Post by lbmofo » Wed Aug 17, 2011 8:41 pm

WJBertrand wrote:Got home tonight, power cycled the Telo device and it began responding to my ported number. Strangely, the rest of the phones in the house, still connected to AT&T line still had a dial tone. Dialing out on one of those phones still came up as "home" on my cell as did the Ooma connected phone. Calling my home number from the cell phone only rings the Ooma connected phone??? - passing a brain stone on this one...
This is normal. The new service receiving incoming calls, using your own number, is the key milestone. At this point, the port is complete. As long as your new service dials out and receives calls using your own number, that's all you care about. As for the old service provider, you just need to call them to make sure they terminate your service. I've seen this ability to call out linger for weeks but it doesn't hurt anything (other than you might still be getting charged unnecessarily from the old provider).
WJBertrand wrote:Anyway, I went out and cut the four wires emerging from the large bundle in my telephone connect box, confirmed the dial tone was now gone on the previously AT&T connected phones and then plugged Ooma directly into the nearest phone jack. Bingo! The rest of the phones in the house now have the distinct Ooma dial tone and all ring when calling my number. Even the caller ID works on my DirecTV. Sweet!
Good to hear everything is in working order.
Customer Since: 3/13/10
Hardware: Telo & Hub
Service: Premier 12/06/10
Verizon Port: 3/15/10 - 4/02/10
Internet: 100 Mbps/10 Mbps
Setup: SB6141/R6700/Ooma
MainStreetSHARES Ebates: get Ca$h Back when you shop online!!

Image

JudyG
Posts: 4
Joined: Sat Aug 27, 2011 4:31 pm

Re: Whole house on Ooma

Post by JudyG » Sat Aug 27, 2011 4:35 pm

I'm wondering if either of you could help me..I just set up my Telo for the first time today and I would love to have all phone jacks with Ooma dial tone. I went outside (single family home) to the phone company's box and I don't think I can open it! I disconnected the service months ago but don't I have to disconnect their wires somehow? I really appreciate any help..this is a new home..built in 2007. Thanks!

WJBertrand
Posts: 123
Joined: Mon Aug 15, 2011 8:53 pm
Location: Ventura, CA

Re: Whole house on Ooma

Post by WJBertrand » Sat Aug 27, 2011 8:25 pm

Yes, you need to physically disconnect the wires. I think there's a possibility of damage should the phone company randomly send out a signal or something. The ringer voltage can be as much as 90V.
WJBertrand
Ventura, CA

User avatar
southsound
Posts: 3519
Joined: Fri Feb 06, 2009 11:31 am
Location: Harstine Island, WA

Re: Whole house on Ooma

Post by southsound » Sun Aug 28, 2011 6:40 am

JudyG wrote:I went outside (single family home) to the phone company's box and I don't think I can open it!
There are two access points to the Network Interface Box. One is secured by a special screw that the telephone company can open - the other is secured by a standard screw and may even be marked "customer access". By removing the regular screw you will have access to unplug your home's wiring from the telephone company's wires. Can you snap a picture of your box so we can help with the opening process?
ooma customer since February 2009
VoIP hardware: 2 Telo w/3 handsets & Linx / ooma core
Total Lines: 8 / Numbers: 11 / Handsets: 20
Lifetime Premier Member
Friends don't remember what Landline Integration was or why we did it.

Post Reply