landline turned off? dial tone to all jacks

Need extra help installing your Ooma Hub or Telo system? Let us know.
Post Reply
jg64
Posts: 2
Joined: Tue Feb 22, 2011 8:34 am

landline turned off? dial tone to all jacks

Post by jg64 » Tue Feb 22, 2011 8:55 am

This may be a dumb question, but how do I know if my landline phone has been turned off? I want to distribute my ooma dial tone to all jacks in the house but read I am not to do this until the landline is shut off.

I currently have Comcast for internet, phone, and tv. My number has been ported to Ooma, and have been using it for a few weeks. (As a side note, I do have the tone issue I have read about. MOre that other people hear it, any way to fix that?0 Just today I have switched to ATT DSL. I was told he put it on L2.

I have read many posts about having to go to NIB (not even sure what this is) and change some wires.

I am having Directv installed on Friday and would like the dial tones at the jacks by then so there is no problems with installation.

I do not want to cancel all of Comcast services until the other services are all installed. Make sense?

Any help would be greatly appreciated!

murphy
Posts: 7240
Joined: Tue Jan 27, 2009 12:49 pm
Location: Pennsylvania

Re: landline turned off? dial tone to all jacks

Post by murphy » Tue Feb 22, 2011 9:04 am

Disconnect the phone line from the Comcast MTA and connect it to the Phone port of the Ooma box.
If Comcast was able to feed your wall jacks then Ooma should be able to also.
Customer since January 2009
Telo with 2 Handsets, a Linx, and a Safety Phone
Telo2 with 2 Handsets and a Linx

jg64
Posts: 2
Joined: Tue Feb 22, 2011 8:34 am

Re: landline turned off? dial tone to all jacks

Post by jg64 » Tue Feb 22, 2011 9:48 am

I'm sorry, what is a MTA?

murphy
Posts: 7240
Joined: Tue Jan 27, 2009 12:49 pm
Location: Pennsylvania

Re: landline turned off? dial tone to all jacks

Post by murphy » Tue Feb 22, 2011 9:58 am

jg64 wrote:I'm sorry, what is a MTA?
Sorry, typo, eMTA. It's the Comcast box that provides your Comcast phone service. It's probably also your cable modem.
Customer since January 2009
Telo with 2 Handsets, a Linx, and a Safety Phone
Telo2 with 2 Handsets and a Linx

User avatar
lbmofo
Posts: 9337
Joined: Sun Mar 14, 2010 7:37 pm
Location: Greater Seattle
Contact:

Re: landline turned off? dial tone to all jacks

Post by lbmofo » Tue Feb 22, 2011 10:15 am

It is still a good idea to go out to your NIB (Network Interface Box) to see if your house phone wiring is disconnected from the landline phone company's network.

Just unplug the modular plug if your NIB looks like this:

Image
Customer Since: 3/13/10
Hardware: Telo & Hub
Service: Premier 12/06/10
Verizon Port: 3/15/10 - 4/02/10
Internet: 100 Mbps/10 Mbps
Setup: SB6141/R6700/Ooma
MainStreetSHARES Ebates: get Ca$h Back when you shop online!!

Image

Post Reply