keeps switching to line 2 AND "the do not disturb feature.."

Having trouble placing or receiving calls or using your voicemail system on Ooma Telo VoIP Phones? Post your questions here.
Post Reply
Skip
Posts: 4
Joined: Thu Jul 22, 2010 11:29 am

keeps switching to line 2 AND "the do not disturb feature.."

Post by Skip » Thu Jul 22, 2010 11:35 am

Any help very appreciated!

Two problems making my telo useless:

1. It haphazardly switches from line 1 to 2 during calls. i can switch back manually but it takes a moment to return.

2. It periodically announces "the do not disturb feature is only available with Ooma Premier" (which i don't have) and keeps announcing it over and over until i unplug it. then my internet is down until reboot. (i'm configured with phone before router.) extremely annoying.

i've done a factory reset. rebooted everything. tried all the different settings.

again, any help appreciated!

skip

ntoy

Re: keeps switching to line 2 AND "the do not disturb feature.."

Post by ntoy » Thu Jul 22, 2010 12:13 pm

Hello,

The envelope button is lit? Are you able to press & hold the button until the light goes out?

Skip
Posts: 4
Joined: Thu Jul 22, 2010 11:29 am

Re: keeps switching to line 2 AND "the do not disturb feature.."

Post by Skip » Thu Jul 22, 2010 12:18 pm

i can turn it off, but it goes on seemingly randomly, often blinking.

ntoy

Re: keeps switching to line 2 AND "the do not disturb feature.."

Post by ntoy » Thu Jul 22, 2010 3:35 pm

Did this just start happening after your account changed to basic service?
When you receive an incoming call, you are not pressing the envelope button?
And a factory reset was performed on your telo?

Skip
Posts: 4
Joined: Thu Jul 22, 2010 11:29 am

Re: keeps switching to line 2 AND "the do not disturb feature.."

Post by Skip » Thu Jul 22, 2010 5:45 pm

Yes, started happening after account changed to basic service.

I never press the envelope button.

Yes, I did a factory reset by pressing down on the large curly logo, powering the unit on, and continuing to hold the "button" for almost a minute.

Happy to answer any more questions that may help figure this out (it's close to useless right now, as I have to stand there and keep pressing the line 1 button over and over, with the attendant disruption of the conversation).

Skip

murphy
Posts: 7238
Joined: Tue Jan 27, 2009 12:49 pm
Location: Pennsylvania

Re: keeps switching to line 2 AND "the do not disturb feature.."

Post by murphy » Fri Jul 23, 2010 2:32 am

That's not how you do a factory reset.
I don't have the procedure handy right now but I would expect a search of the forum for factory reset to find the instructions.

I found it.

How to factory reset a Telo
========================

Since Telo firmware version 32829, the light sequence on factory reset is slightly different:

1. Power off the Telo unit, wait around 15 seconds, then power it back on,

2. When the logo starts flashing RED, press and hold 'Stop' and 'Trash' keys at the same time,

3. The logo should then flash alternatively BLUE and RED,

4. Release the 'Stop' and 'Trash' keys when the logo turns solid BLUE (not RED as it used to be), then it takes around 30 more seconds before it goes to step 5 (the play button light goes amber, the logo light goes off, ...) - be patient - DO NOT unplug the power otherwise the factory reset is not effective !!

5. The unit is factory reset and restarts by itself -- this is shown by the fact that line 1 and line 2 buttons turn blue, then next row (trash and envelope buttons) turns blue, then runway lighting on bottom row .....
Last edited by murphy on Fri Jul 23, 2010 10:57 am, edited 1 time in total.
Customer since January 2009
Telo with 2 Handsets, a Linx, and a Safety Phone
Telo2 with 2 Handsets and a Linx

User avatar
highq
Posts: 421
Joined: Fri Dec 25, 2009 10:11 am
Location: New York, NY

Re: keeps switching to line 2 AND "the do not disturb feature.."

Post by highq » Fri Jul 23, 2010 8:41 am

NNN-NNN-NNNN wrote:Yes, started happening after account changed to basic service.
....
Your Forum name appears to be your phone number. It may attract flies, maggots and assorted bottom feeders.
I suggest you call Customer Service and have it changed.
Last edited by highq on Fri Jul 30, 2010 8:18 am, edited 1 time in total.

User avatar
southsound
Posts: 3519
Joined: Fri Feb 06, 2009 11:31 am
Location: Harstine Island, WA

Re: keeps switching to line 2 AND "the do not disturb feature.."

Post by southsound » Fri Jul 23, 2010 10:00 pm

highq wrote:Your Forum name appears to be your phone number. It may attract flies, maggots and assorted bottom feeders.
I suggest you call Customer Service and have it changed.
Maybe Skip is lonely and wants lots of calls. Posting your actual phone number is much higher class (read: more sophisticated) than posting it on a gas station's bathroom wall and has similar results. :P
ooma customer since February 2009
VoIP hardware: 2 Telo w/3 handsets & Linx / ooma core
Total Lines: 8 / Numbers: 11 / Handsets: 20
Lifetime Premier Member
Friends don't remember what Landline Integration was or why we did it.

Skip
Posts: 4
Joined: Thu Jul 22, 2010 11:29 am

Re: keeps switching to line 2 AND "the do not disturb feature.."

Post by Skip » Wed Jul 28, 2010 8:17 am

Thanks for the proper reset instructions. It didn't change anything but i did find the answer (time is suggesting it so anyway): My unit was getting electronic interference by proximity to my printer. Moving it away appears to have stopped both symptoms. Helpers here take note!

Appreciate the help folks.

Not sure how I used my number as my login. Will change it.

Skip

Post Reply