Choppy Sound for Half my Calls

This forum includes tips for maintaining the best audio quality possible with the Ooma System. If your Ooma system is having issues with dropped calls, static audio or echo, look here for assistance.
approbat
Posts: 4
Joined: Thu Jan 28, 2010 12:33 pm

Choppy Sound for Half my Calls

Post by approbat » Thu Jan 28, 2010 12:38 pm

HELP! After five months of flawless Ooma calls, I have had problems the last two months.

Half of my phone calls sound CHOPPY and ROBOTIC to people on the other end of the call. They sound crystal clear to me, but I sound like a Robot in a tunnel.

I have Comcast HI Speed Internet 12 MB Downstream/4MB upstream. My Ooma Hub is between the router and modem.

I have tried MANY QOS settings as suggested on these forums. Currently, it's set to Downstream: 0, Upstream: 300.

It's sad because once people hear the bad phone calls and I tell them "It's Ooma", then they are likely turned off to ever trying the service.

Is there ANYTHING I can do to fix this? :|

Thank you.

murphy
Posts: 7262
Joined: Tue Jan 27, 2009 12:49 pm
Location: Pennsylvania

Re: Choppy Sound for Half my Calls

Post by murphy » Thu Jan 28, 2010 12:41 pm

Run this test

http://www.whichvoip.com/voip/speed_test/ppspeed.html

and post the results from the Advanced tab.
Customer since January 2009
Telo with 2 Handsets, a Linx, and a Safety Phone
Telo2 with 2 Handsets and a Linx

User avatar
caseybea
Posts: 196
Joined: Wed Jan 06, 2010 9:52 am

Re: Choppy Sound for Half my Calls

Post by caseybea » Thu Jan 28, 2010 1:52 pm

Are you by chance using a SCOUT? If so, you will find call quality (for the person on the remote end) of SCOUT calls is.. horrific. Ooma has neither acknowleged, nor fixed, this.
Ooma Hub customer since January 2010
Telo2 upgrade (hub retired) October 2016
Service Level: Core

approbat
Posts: 4
Joined: Thu Jan 28, 2010 12:33 pm

Re: Choppy Sound for Half my Calls

Post by approbat » Thu Jan 28, 2010 5:01 pm

murphy wrote:Run this test

http://www.whichvoip.com/voip/speed_test/ppspeed.html

and post the results from the Advanced tab.
I am not using a Scout, just the Hub. Here are the results:

VoIP test statistics
--------------------
Jitter: you --> server: 3.8 ms
Jitter: server --> you: 3.8 ms
Packet loss: you --> server: 0.0 %
Packet loss: server --> you: 0.0 %
Packet discards: 0.0 %
Packets out of order: 0.0 %
Estimated MOS score: 4.0

Speed test statistics
---------------------
Download speed: 5402656 bps
Upload speed: 2624872 bps
Download quality of service: 97 %
Upload quality of service: 97 %
Download test type: socket
Upload test type: socket
Maximum TCP delay: 71 ms
Average download pause: 5 ms
Minimum round trip time to server: 89 ms
Average round trip time to server: 93 ms
Estimated download bandwidth: 16800000bps
Route concurrency: 3.1095817
Download TCP forced idle: 66 %
Maximum route speed: 5890784bps

murphy
Posts: 7262
Joined: Tue Jan 27, 2009 12:49 pm
Location: Pennsylvania

Re: Choppy Sound for Half my Calls

Post by murphy » Thu Jan 28, 2010 5:47 pm

Those numbers look good.
With the speeds that you are getting I would set both QOS numbers to 0 (disabled) to see if that makes a difference.
Customer since January 2009
Telo with 2 Handsets, a Linx, and a Safety Phone
Telo2 with 2 Handsets and a Linx

Bill D
Posts: 331
Joined: Mon Oct 26, 2009 6:06 am
Location: 2 Telos in FL & 1 in CA

Re: Choppy Sound for Half my Calls

Post by Bill D » Thu Jan 28, 2010 6:39 pm

approbat wrote:I have Comcast HI Speed Internet 12 MB Downstream/4MB upstream...Is there ANYTHING I can do to fix this?
I've followed some folks that gave up on running threir Ooma over Comcast because of suspected traffic shaping by Comcast for a competive advantage such as this viewtopic.php?f=4&t=4251&start#p30440

Comcast was busted once by the FCC for shaping and the fact you have a long history of your Ooma configuration working properly makes one suspect shaping. The FCC's authority concerning net neutrality laws is wobbly right now pending new legislation.

Bill

approbat
Posts: 4
Joined: Thu Jan 28, 2010 12:33 pm

Re: Choppy Sound for Half my Calls

Post by approbat » Fri Jan 29, 2010 10:28 am

Ugh ... I set upstream and downstream to 0 and STILL have POOR quality. My wife called me at lunch and sounded like Mrs. Roboto.

Usually, if we hang up and call someone back, the quality improves.

Again, the crazy thing is that this didn't happen until about 6 weeks ago. We bought new DECT 6.0 cordless phones (thinking it could be the 5.8 ghz wireless causing problems) and the problem went away for about 2-3 weeks.

Now, it's been bad again.

Anybody have any clue?

Thanks.

Groundhound
Posts: 2711
Joined: Sat May 23, 2009 9:28 am
Location: Atlanta, GA

Re: Choppy Sound for Half my Calls

Post by Groundhound » Fri Jan 29, 2010 11:04 am

approbat wrote:Ugh ... I set upstream and downstream to 0 and STILL have POOR quality. My wife called me at lunch and sounded like Mrs. Roboto.

Usually, if we hang up and call someone back, the quality improves.

Again, the crazy thing is that this didn't happen until about 6 weeks ago. We bought new DECT 6.0 cordless phones (thinking it could be the 5.8 ghz wireless causing problems) and the problem went away for about 2-3 weeks.

Now, it's been bad again.

Anybody have any clue?

Thanks.
If you shut down all computers, running just your modem, router, and Ooma, how does the call quality sound then?

Bill D
Posts: 331
Joined: Mon Oct 26, 2009 6:06 am
Location: 2 Telos in FL & 1 in CA

Re: Choppy Sound for Half my Calls

Post by Bill D » Fri Jan 29, 2010 12:19 pm

approbat wrote:Ugh ... I set upstream and downstream to 0 and STILL have POOR quality.
appobat - - Is the telephone your wife is using to call you connected to your Hub's phone port or your Scout's phone port?

approbat
Posts: 4
Joined: Thu Jan 28, 2010 12:33 pm

Re: Choppy Sound for Half my Calls

Post by approbat » Fri Jan 29, 2010 1:43 pm

Bill D wrote:
approbat wrote:Ugh ... I set upstream and downstream to 0 and STILL have POOR quality.
appobat - - Is the telephone your wife is using to call you connected to your Hub's phone port or your Scout's phone port?

It is connected to the Hub. We do not use the Scout as we have multi-handset cordless phones.

Post Reply