Help with Ooma and Router

Need extra help installing your Ooma Hub or Telo system? Let us know.
leejoh2
Posts: 21
Joined: Sun Sep 27, 2009 2:00 pm

Re: Help with Ooma and Router

Post by leejoh2 » Wed Sep 30, 2009 5:16 pm

murphy wrote:Turn off your router.
Disconnect all cables from the router.
Connect a LAN cable from LAN port 1 of the router to your computer.
Turn on the router.
Wait until it completes it's power on cycle.
Open a command prompt window.
Enter the following command

ipconfig /all > c:\log.txt

Open Notepad, and open the file log.txt which is in the root directory of your C: drive.

Redact the physical address (MAC) [change to all xx]

Copy and paste the rest of the text into a message on the forum.

If you are running Vista you will probably have to create a folder to store the file in since I think default Vista won't let you write into the root of C:.
Did everything you said and here it is:


Windows IP Configuration



Host Name . . . . . . . . . . . . : home-355c40552d

Primary Dns Suffix . . . . . . . :

Node Type . . . . . . . . . . . . : Unknown

IP Routing Enabled. . . . . . . . : No

WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No



Ethernet adapter Local Area Connection:



Connection-specific DNS Suffix . :

Description . . . . . . . . . . . : Broadcom 570x Gigabit Integrated Controller

Physical Address. . . . . . . . . : xx-xx-xx-xx-xx-xx

Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : Yes

Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

IP Address. . . . . . . . . . . . : 172.27.35.129

Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0

Default Gateway . . . . . . . . . : 172.27.35.1

DHCP Server . . . . . . . . . . . : 172.27.35.1

DNS Servers . . . . . . . . . . . : 172.27.35.1

Lease Obtained. . . . . . . . . . : Friday, July 09, 2004 8:48:18 PM

Lease Expires . . . . . . . . . . : Saturday, July 10, 2004 8:47:49 AM



Ethernet adapter Wireless Network Connection:



Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected

Description . . . . . . . . . . . : Dell Wireless 1350 WLAN Mini-PCI Card

Physical Address. . . . . . . . . : xx-xx-xx-xx-xx-xx

niknak
Posts: 885
Joined: Tue Jan 27, 2009 7:53 pm
Location: Staten Island, NY

Re: Help with Ooma and Router

Post by niknak » Wed Sep 30, 2009 5:39 pm

Lease Obtained. . . . . . . . . . : Friday, July 09, 2004 8:48:18 PM

Lease Expires . . . . . . . . . . : Saturday, July 10, 2004 8:47:49 AM
Does your pc display the correct time/date? These leases should show current dates

leejoh2
Posts: 21
Joined: Sun Sep 27, 2009 2:00 pm

Re: Help with Ooma and Router

Post by leejoh2 » Wed Sep 30, 2009 5:46 pm

niknak wrote:
Lease Obtained. . . . . . . . . . : Friday, July 09, 2004 8:48:18 PM

Lease Expires . . . . . . . . . . : Saturday, July 10, 2004 8:47:49 AM
Does your pc display the correct time/date? These leases should show current dates
The time on my pc is incorrect, sorry about that. I don't think it's a big problem though.

niknak
Posts: 885
Joined: Tue Jan 27, 2009 7:53 pm
Location: Staten Island, NY

Re: Help with Ooma and Router

Post by niknak » Wed Sep 30, 2009 5:48 pm

...I don't think it's a big problem though...
i agree with that

murphy
Posts: 7205
Joined: Tue Jan 27, 2009 12:49 pm
Location: Pennsylvania

Re: Help with Ooma and Router

Post by murphy » Wed Sep 30, 2009 5:55 pm

Connect to 172.27.35.1 and change the router's DHCP server to issue addresses in it's default range 192.168.1.x.

You did not successfully do a factory reset.

The router is issuing addresses in the same subnet as the ooma hub.
That can not work. Routing can't take place in that environment.
Customer since January 2009
Telo with 2 Handsets, a Linx, and a Safety Phone
Telo2 with 2 Handsets and a Linx

murphy
Posts: 7205
Joined: Tue Jan 27, 2009 12:49 pm
Location: Pennsylvania

Re: Help with Ooma and Router

Post by murphy » Wed Sep 30, 2009 5:58 pm

The lease times come from the router. The router's WAN port is not connected to anything so it couldn't contact an NTP server to get the correct time and date.
Customer since January 2009
Telo with 2 Handsets, a Linx, and a Safety Phone
Telo2 with 2 Handsets and a Linx

leejoh2
Posts: 21
Joined: Sun Sep 27, 2009 2:00 pm

Re: Help with Ooma and Router

Post by leejoh2 » Wed Sep 30, 2009 6:01 pm

murphy wrote:Connect to 172.27.35.1 and change the router's DHCP server to issue addresses in it's default range 192.168.1.x.

You did not successfully do a factory reset.

The router is issuing addresses in the same subnet as the ooma hub.
That can not work. Routing can't take place in that environment.
What should the range be? and how long should the range be?

And I am pretty sure there is a cord in the WAN port. 100% sure. All I know is that the time on that particular pc is messed up. Also, when i do ipconfig on my computer, the time is correct.

murphy
Posts: 7205
Joined: Tue Jan 27, 2009 12:49 pm
Location: Pennsylvania

Re: Help with Ooma and Router

Post by murphy » Wed Sep 30, 2009 6:05 pm

leejoh2 wrote:What should the range be? and how long should the range be?
It can be whatever you want as long as it's a private address and is different from the ooma hub.

Set the start to 192.168.1.2 and the end to 192.168.1.99
Set the address of the router itself to 192.168.1.1

Once that is saved, you will connect to 192.168.1.1 to get to the router's web configuration page.
Customer since January 2009
Telo with 2 Handsets, a Linx, and a Safety Phone
Telo2 with 2 Handsets and a Linx

murphy
Posts: 7205
Joined: Tue Jan 27, 2009 12:49 pm
Location: Pennsylvania

Re: Help with Ooma and Router

Post by murphy » Wed Sep 30, 2009 6:08 pm

leejoh2 wrote:And I am pretty sure there is a cord in the WAN port. 100% sure. All I know is that the time on that particular pc is messed up. Also, when i do ipconfig on my computer, the time is correct.
I asked you to disconnect ALL cables from the router to run the test. That includes the WAN port. The test is invalid if there was a cable in the WAN port.
Customer since January 2009
Telo with 2 Handsets, a Linx, and a Safety Phone
Telo2 with 2 Handsets and a Linx

leejoh2
Posts: 21
Joined: Sun Sep 27, 2009 2:00 pm

Re: Help with Ooma and Router

Post by leejoh2 » Wed Sep 30, 2009 6:25 pm

murphy wrote:
leejoh2 wrote:What should the range be? and how long should the range be?
It can be whatever you want as long as it's a private address and is different from the ooma hub.

Set the start to 192.168.1.2 and the end to 192.168.1.99
Set the address of the router itself to 192.168.1.1

Once that is saved, you will connect to 192.168.1.1 to get to the router's web configuration page.
How do I set the address if the router itself? I only see spots for the start and end.

Post Reply