Having trouble placing or receiving calls or using your voicemail system on Ooma Telo VoIP Phones? Post your questions here.
#110231 by PandT
Thu May 23, 2013 10:51 pm
[RANT]
Ooma, rated top but delivers substandard voice connection quality and no faxing for me.
I have persistent echos. Always.
I get weird tones, yes, just that, tones. Sounds like someone hitting a key on an organ in the middle of my conversations
Blank spaces, no sound on one end (or the other) for short periods (Less than 1 second) Missed words in the conversation
Can't fax. Forget Linx connectivity for faxing, it does NOT work at all and they should be fined for saying it does
Faxing, fails not some but all of the time - I am redoing the connections, Ooma box first, I have no confidence it will work
Suspect my MA location from the Ooma servers in CA, network delay destroys all expected benefits
Wish I had never switched but it was so much cheaper, If I had only known how bad the disruptions would be...
Voice quality, when it's working is close to, but not as good as, I had. I am disappointed. Some lose was expected but the total lose is catastrophic, I can't afford to have the phone go DEAD for .5 seconds while Ooma has a fit of non response since a single word missed could be life or death. (we have two adult disabled people living with us who have special needs).
[/RANT]

I am looking for something else, sadly, I may have to go back to Comcast just to get functional phone and fax service.
#110232 by dsinternet
Fri May 24, 2013 2:10 am
Looks like you have posted a few times. What have you tried to fix the problems. These are all problems that The forum has seen in the past; and got corrected. I would guess a reboot would have fixed most of the problems. Have you called customer service. Have you tied a presonal email to someone working at Ooma that monitors the forum?
Hope things work out. I have had Ooma for 3 or 4 years and love it. Best of luck.
#110234 by lbmofo
Fri May 24, 2013 5:56 am
PandT, I am guessing that you still have the cable modem that provided you Comcast digital voice service too?
Others have experienced voice quality issues too in this scenario.
I would go get your own modem Motorola sb6121 from Costco and swap your modem out (need to call Comcast to do this) and save 7 to 10 in modem rental fee as well as get rid of voice quality issues.

Some people don't have voice quality issues even if using comcast voip modem; I suppose a hit & miss.
I have a friend who has been putting off getting his own modem; he says Ooma quality has been excellent.
#110238 by sailcat25
Fri May 24, 2013 2:12 pm
I had similar problems at first (I don't have a fax though). I went through multiple re boots, a replacement Telo, etc. - lots of aggravation. I did take advantage of this forum along with Ooma customer service and finally had my past ISP change my modem after they told me their old one was a good one - I should have done this FIRST even though they kept saying there was nothing wrong on their end. My Ooma service was almost flawless after that. Ooma did have a system outage once a couple(?) of years ago that lasted a few hours. Then I moved out of state to a different ISP but used my own modem purchased at Costco rather than rent theirs (1st ISP included the modem). No issues except when the ISP required a re boot on their system. Recently I moved again, took my Telo, Ooma handset and my Uniden wireless set, plugged the Telo into my son's router, waited for boot up and have been using both lines - almost flawless again. Very rarely since after the initial problems will I get a tone or a dropped word

I have had cell phones since they first came on the market. The 1st cell phone had to be hard wired into my vehicle (I did have the option of an aluminum suitcase, "portable" version, the next newer version was in a bag with a lead/acid battery, really portable (not) and I've had traditional business and home telephones for decades. None of them were perfect and sometimes totally useless. The cell technology took a long time before it became reliable, at least for me. Ooma hasn't been perfect either but I will attest that after the bugs have been worked out it has been very reliable maybe as much so as the old landlines I used to use.

Going on 3 years I've saved a bundle.
#110247 by lbmofo
Fri May 24, 2013 10:37 pm
Without any other evidence, just you having to reboot the modem makes me want to say try a new modem.
#110250 by murphy
Sat May 25, 2013 2:03 am
Connect to http://192.168.100.1 which is a web page inside of the modem.
Go to the page that has signal levels and report the downstream signal levels and signal to noise ratios for all 4 channels.
Also report the upstream power levels.

The downstream levels should be between -10 dBmV and +10 dBmV with 0 being the center of the range.
The upstream power should be less than 55 dBmV with lower being better.


I have no idea what a signal strength of "yellow" means but it doesn't sound good.

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 11 guests