Unknown incoming..rings once..no voicemail

Having trouble placing or receiving calls or using your voicemail system on Ooma Telo VoIP Phones? Post your questions here.
Post Reply
mikemarian1986
Posts: 2
Joined: Sat Jul 24, 2010 9:40 am

Unknown incoming..rings once..no voicemail

Post by mikemarian1986 » Sat Jul 24, 2010 9:56 am

New to ooma..and forums..Soon after (1 hour) of Telo activation, we began receiving calls.. shown as Unknown, coming on the exact minute and hour..on the hour for two days now. Rings 1 time, then stops..hearing only the music (dialtone?) when I check to see if anyone there. No voicemail either. Checked the Call Log, and it does show these calls, coming in on line 1, as Unknown, and shows them as Missed. No time duration of call, but that is when I noticed the exact hour and minute that the calls keep coming. Called support and they could not help..and saying it must be a landline AT &T issuse.

I unplugged my phone system from Telo, and have not received those calls. Any Ideas? :?:

User avatar
southsound
Posts: 3519
Joined: Fri Feb 06, 2009 11:31 am
Location: Harstine Island, WA

Re: Unknown incoming..rings once..no voicemail

Post by southsound » Sat Jul 24, 2010 10:06 am

It sounds like you have chosen to use your existing landline with your Telo instead of getting a new number. This is something that ooma recommends if you are going to port your number - but it is problematic and most of us think that the integrated landline is the source of more problems than it is worth. If you did this, you will need to call ooma support and have them change your system to stand-alone with its own number. Then, if you would like your callers to reach you using your old number, just use ATT's call forward all to send your landline calls to the Telo. After porting, the ATT number will become your ooma number. This also gives you a way to check out how well your Telo will work with your Internet connection and specific situation.

If you have NOT integrated your landline, please tell us more about your setup (type of Internet service, where the system is placed in your network, etc.) and we'll try to help.
ooma customer since February 2009
VoIP hardware: 2 Telo w/3 handsets & Linx / ooma core
Total Lines: 8 / Numbers: 11 / Handsets: 20
Lifetime Premier Member
Friends don't remember what Landline Integration was or why we did it.

murphy
Posts: 7208
Joined: Tue Jan 27, 2009 12:49 pm
Location: Pennsylvania

Re: Unknown incoming..rings once..no voicemail

Post by murphy » Sat Jul 24, 2010 10:13 am

mikemarian1986 wrote:New to ooma..and forums..Soon after (1 hour) of Telo activation, we began receiving calls.. shown as Unknown, coming on the exact minute and hour..on the hour for two days now. Rings 1 time, then stops..hearing only the music (dialtone?) when I check to see if anyone there. No voicemail either. Checked the Call Log, and it does show these calls, coming in on line 1, as Unknown, and shows them as Missed. No time duration of call, but that is when I noticed the exact hour and minute that the calls keep coming. Called support and they could not help..and saying it must be a landline AT &T issuse.

I unplugged my phone system from Telo, and have not received those calls. Any Ideas? :?:
This is usually caused by a land line voice mail system doing some kind of a poll that Ooma interprets as an incoming call.
Customer since January 2009
Telo with 2 Handsets, a Linx, and a Safety Phone
Telo2 with 2 Handsets and a Linx

mikemarian1986
Posts: 2
Joined: Sat Jul 24, 2010 9:40 am

Re: Unknown incoming..rings once..no voicemail

Post by mikemarian1986 » Sat Jul 24, 2010 10:29 am

Thanks...the "Poll" sounds like the reason for the consistent inbound,,so that settles my curiosity, and SouthSound's suggestions on calling Ooma and At&t to arrange a temporary Ooma number and call forwarding will solve my problems until my old number is ported over.

THANK YOU...

Mike

Post Reply