Telo status online but house phones aren't.

Having trouble placing or receiving calls or using your voicemail system on Ooma Telo VoIP Phones? Post your questions here.
vicw
Posts: 90
Joined: Thu Apr 07, 2011 11:37 am

Re: Telo status online but house phones aren't.

Post by vicw » Mon May 13, 2019 10:07 am

Since my home alarm system is already disabled from using the phone for alarms, and having encountered this problem, I just eliminated it from the path completely, and wired the Ooma directly to my home phones, so there will be no way that the RJ-31X and alarm system can interact with the Ooma. I seriously doubt it was involved, but this will exclude it. The only devices now connected to the Ooma phone line are the phone answering machine and my Dish Hopper.

oomamb
Posts: 39
Joined: Fri Mar 08, 2019 12:08 pm

Re: Telo status online but house phones aren't.

Post by oomamb » Mon Jun 03, 2019 9:46 am

Well, testing complete. Failed with the old DTMF (2) and rotary phone off the line, and failed again with a CID box I use off the line. The only thing I haven't removed is the DTMF Panasonic phone base station and its wireless phones that I use in the house for core functionality.

At this point I'm willing to say this is a Telo problem :( . It works fine for a while (could be weeks), then a call comes in and after it ends, by either hanging up or leaving a VM on the home system, the analog side of the Telo stops functioning. The flower shows "blue" as in normal operations, the Telo network interface responds to ICMP ping, and the Telo shows as "online" on the Ooma web site. I can even use the Telo to listen to a VM that was left. Outgoing calls from the house just fail. Incoming calls go to Ooma VM. Coincidently, whatever is happening to the analog phone line is also leaving my ADT alarm panel in a state where it's trying to communicate via its download protocol too. While that may be of diagnostic value, it isn't causative, and rebooting the Telo puts the ADT system back into normal operation.

Nothing else to do but wait for Ooma to fix this. At least my ADT system, monitoring the phone line, sees the failure so I'm notified of it immediately via it's cell connection (which leaves VM with Ooma that alerts me the failure has happened), and I can then power cycle the Telo to restore it before anyone else in the house finds out and criticizes my choice to move to Ooma.

oomamb
Posts: 39
Joined: Fri Mar 08, 2019 12:08 pm

Re: Telo status online but house phones aren't.

Post by oomamb » Thu Jul 18, 2019 10:44 am

Just updating since last post. Problem still present. No change in pattern when failure occurs - a call comes in after previous incoming calls have been without incident and then the problem follows immediately. I was home on the most recent failure. My internal phones rang, and my answering machine picked up the call, but there was just a kind of pulsing sound which was mostly silence for a few seconds and no message. The answering machine took that as no message and hung up. Very shortly afterwards (within 1 min) my alarm system called home to indicate a phone line problem and that automated message went to the Ooma answering service.

Here are dates of failures since last post. Fix is to power cycle the Telo.

Jun 5, 12, 25
Jul 16, 18.

oomamb
Posts: 39
Joined: Fri Mar 08, 2019 12:08 pm

Re: Telo status online but house phones aren't.

Post by oomamb » Wed Oct 16, 2019 10:00 am

Just updating since last post. Problem still present. Failures since last post:

Jul 19, 29
Aug 2, 7, 16, 22, 23, 27
Sept. 4, 27
Oct. 1, 8, 16

Post Reply