ECHO!!! Why?

This forum includes tips for maintaining the best audio quality possible with the Ooma System. If your Ooma system is having issues with dropped calls, static audio or echo, look here for assistance.
Trinimd
Posts: 84
Joined: Fri Oct 23, 2009 11:51 am

ECHO!!! Why?

Post by Trinimd » Tue Mar 08, 2011 9:16 am

I am running Bright house with 10mbps

From Modem to Linksys router to Ooma device

No problems for a year now I am getting an echo.
The echo is heard by the other person not me.

Any suggestions?
OOMA TELO 1 (Purchased Dec 2009.)
OOMA Telo 2 (Purchased Feb 2010.)
3 Ooma Handsets (Free from refer a friend) Sold all 3 POS on Ebay
2 GE ATT DECT 6.0
7 Uniden 1580 DECT 6.0
20 Refer A friends Completed


All Powered by one Phone Socket

thunderbird
Posts: 6388
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:41 pm

Re: ECHO!!! Why?

Post by thunderbird » Tue Mar 08, 2011 9:27 am

Trinimd wrote:I am running Bright house with 10mbps

From Modem to Linksys router to Ooma device

No problems for a year now I am getting an echo.
The echo is heard by the other person not me.

Any suggestions?
Is there only one person that is hearing echo, or is all people that you call is hearing echo?

Run http://speedtest.phonepower.com/ two or three times, than click on left lower tab and post last test results here.
Last edited by thunderbird on Tue Mar 08, 2011 9:33 am, edited 1 time in total.

ntoy

Re: ECHO!!! Why?

Post by ntoy » Tue Mar 08, 2011 9:29 am

Hello,

Unfortunately this is a current issue if Fax mode is enabled.
Try disabling, allow the box to update & try again.

Trinimd
Posts: 84
Joined: Fri Oct 23, 2009 11:51 am

Re: ECHO!!! Why?

Post by Trinimd » Tue Mar 08, 2011 9:54 am

Sometimes I hear the echo.
Most of the time the other persons hears themself.
OOMA TELO 1 (Purchased Dec 2009.)
OOMA Telo 2 (Purchased Feb 2010.)
3 Ooma Handsets (Free from refer a friend) Sold all 3 POS on Ebay
2 GE ATT DECT 6.0
7 Uniden 1580 DECT 6.0
20 Refer A friends Completed


All Powered by one Phone Socket

Trinimd
Posts: 84
Joined: Fri Oct 23, 2009 11:51 am

Re: ECHO!!! Why?

Post by Trinimd » Tue Mar 08, 2011 10:01 am

I have removed the fax mode.
How long does it take the box to reset?


Also I have had fax mode one for over a year and now I am having this problem?
Does this sound strange?
OOMA TELO 1 (Purchased Dec 2009.)
OOMA Telo 2 (Purchased Feb 2010.)
3 Ooma Handsets (Free from refer a friend) Sold all 3 POS on Ebay
2 GE ATT DECT 6.0
7 Uniden 1580 DECT 6.0
20 Refer A friends Completed


All Powered by one Phone Socket

thunderbird
Posts: 6388
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:41 pm

Re: ECHO!!! Why?

Post by thunderbird » Tue Mar 08, 2011 10:07 am

Trinimd:
Turn off FAX mode for the line you are using for calling. Than make test calls per Norm Toy to see if echo problem improves.

MNRhodes
Posts: 1
Joined: Wed Mar 09, 2011 9:36 am

Re: ECHO!!! Why?

Post by MNRhodes » Wed Mar 09, 2011 9:39 am

I have the EXACT same problem. Been with Ooma for about a year with no issues, then about 2 weeks ago people started commenting on an echo.

Happens regardless of whether I call them or they call me. All they hear echoed is their voice back at them. I hear no echo.

What happened recently to cause this?

thunderbird
Posts: 6388
Joined: Mon Nov 08, 2010 4:41 pm

Re: ECHO!!! Why?

Post by thunderbird » Wed Mar 09, 2011 9:49 am

MNRhodes:

Turn off FAX mode for the line you are using for calling. Than make test calls per Norm Toy to see if echo problem improves.

Read the above posts.

Also you could run: http://speedtest.phonepower.com/ to see if anything has changed in your setup. Click on left lower tab, copy results and post here.

scottycs
Posts: 1
Joined: Thu Mar 10, 2011 9:50 am

Re: ECHO!!! Why?

Post by scottycs » Thu Mar 10, 2011 9:54 am

This must be a problem with OOMA. I have had OOMA with no problems and now I am experiencing this. Echo is only heard by the other party.

I have removed the Fax mode and restarted the system. Echo is not as bad, but still there.

kodiak
Posts: 7
Joined: Fri Feb 25, 2011 10:06 am

Re: ECHO!!! Why?

Post by kodiak » Thu Mar 10, 2011 10:08 am

It's OOMA, I still have the same problem on my HUB. Its been escalated to level 3 engineering and the ticket is still open and they are working on it. They haven't given me any ETA or update yet, been almost a week now since I have the ticket escalated.

Post Reply