Stuttering Ooma Dial Tone + Line Noise

Need extra help installing your Ooma Hub or Telo system? Let us know.
cta684
Posts: 6
Joined: Thu Jan 21, 2010 11:01 am

Stuttering Ooma Dial Tone + Line Noise

Post by cta684 » Thu Jan 21, 2010 11:04 am

It stutters 3 times before going to the dial tone. Does anyone know why? Is this a problem? Also I have problems with line static/noise when taking or placing calls. I don't have these problems when making calls over a landline. The line noise is a low pitch buzzing and goes up and down through the conversation. If anyone has any ideas, please let me know! Thanks.

Groundhound
Posts: 2711
Joined: Sat May 23, 2009 9:28 am
Location: Atlanta, GA

Re: Stuttering Ooma Dial Tone + Line Noise

Post by Groundhound » Thu Jan 21, 2010 11:11 am

cta684 wrote:It stutters 3 times before going to the dial tone. Does anyone know why? Is this a problem? Also I have problems with line static/noise when taking or placing calls. I don't have these problems when making calls over a landline. The line noise is a low pitch buzzing and goes up and down through the conversation. If anyone has any ideas, please let me know! Thanks.
The stutter means you have "do not disturb" enabled, and the envelope light should be lit red. Hold it down until it goes out (Hub) or turns blue (Telo) to disable DND.

cta684
Posts: 6
Joined: Thu Jan 21, 2010 11:01 am

Re: Stuttering Ooma Dial Tone + Line Noise

Post by cta684 » Thu Jan 21, 2010 11:12 am

Also I notice an echo on the ooma side when taking/placing calls.

Groundhound
Posts: 2711
Joined: Sat May 23, 2009 9:28 am
Location: Atlanta, GA

Re: Stuttering Ooma Dial Tone + Line Noise

Post by Groundhound » Thu Jan 21, 2010 11:17 am

cta684 wrote:Also I notice an echo on the ooma side when taking/placing calls.
Hard to offer up any help knowing nothing about your setup. As a SWAG, try turning down the volume on your handset, or try a different handset.

cta684
Posts: 6
Joined: Thu Jan 21, 2010 11:01 am

Re: Stuttering Ooma Dial Tone + Line Noise

Post by cta684 » Thu Jan 21, 2010 11:25 am

Noise is on any line connected to the ooma.

Setup: Ooma Core+Scout
Connected to cable modem first, traffic is passed through the ooma to the network.
Line speeds are 2.0mbps up and 10.0mbps down.
QOS is set at 1.0mbps or 1000.
Alternate land line is connected.

Groundhound
Posts: 2711
Joined: Sat May 23, 2009 9:28 am
Location: Atlanta, GA

Re: Stuttering Ooma Dial Tone + Line Noise

Post by Groundhound » Thu Jan 21, 2010 11:40 am

How are you testing to hear the echo?
For the buzzing, do you hear any difference on phones connected via the Scout vs. the Hub?

cta684
Posts: 6
Joined: Thu Jan 21, 2010 11:01 am

Re: Stuttering Ooma Dial Tone + Line Noise

Post by cta684 » Thu Jan 21, 2010 2:20 pm

Echoes are from hearing my voice when i talk on the ooma side of the line. I don't hear the echo on the other side. Cellphone to ooma and vice versa. No difference between scout or hub, same issues.

Groundhound
Posts: 2711
Joined: Sat May 23, 2009 9:28 am
Location: Atlanta, GA

Re: Stuttering Ooma Dial Tone + Line Noise

Post by Groundhound » Thu Jan 21, 2010 2:38 pm

cta684 wrote:Echoes are from hearing my voice when i talk on the ooma side of the line. I don't hear the echo on the other side. Cellphone to ooma and vice versa. No difference between scout or hub, same issues.
Test by calling someone out of earshot, not with your cellphone inside your house - any difference?

cta684
Posts: 6
Joined: Thu Jan 21, 2010 11:01 am

Re: Stuttering Ooma Dial Tone + Line Noise

Post by cta684 » Thu Jan 21, 2010 8:31 pm

So the echo seems intermittent, but the line noise is still clearly there when making/taking calls from an office in another city.

cta684
Posts: 6
Joined: Thu Jan 21, 2010 11:01 am

Re: Stuttering Ooma Dial Tone + Line Noise

Post by cta684 » Wed Jan 27, 2010 10:16 am

Any ideas on how to clear up line noise, static?

Post Reply